stevechau 發表於 2022-8-22 15:30

cx838 發表於 2022-8-21 15:53
所以咪話冇吸引力囉。車費貴左,車程冇慳。如果繁忙時間,車程比行亞皆老街長好多,都唔知邊個唸出嚟的路 ...

車費貴左就無得講, 車程無慳就......
796C行亞太區見橋即飛無乜客上落就25MINS
795X慢碌彌敦道, 塞埋死亡交叉再停埋EMAX都係25MINS......
咁其實795X真係算得上做返新客新位之餘, 係有快左喎

(以旺角道&彌敦道交界位打釘, 拉線去將轉, 兩者只相差幾百米路程, 純車程時間一樣本來就係應該既)

stevechau 發表於 2022-8-22 15:33

KU_7002 發表於 2022-8-21 16:36
SSP班客就要睇下寧願硬食九龍灣定係大埔道行出去鐵啦
至於296C,我諗無咩人會係大埔道行去荔枝角道上296C ...

SSP主要係青山道班客點睇, 796C以往係大埔道都係無乜客~
(我由796C當年開線坐到今時今日得出黎既結論, 僅供參考)

stevechau 發表於 2022-8-22 15:49

KU_7002 發表於 2022-8-21 17:57
大埔道班客,我相信黃金個邊係佔好大比重。至於,西九同鴨記,我又唔見得796C吸引大到要穿過地鐵站行去大 ...

其實唔係......黃金果邊既客要同796C拉關係, 佢地上車站應該係嘉頓(青山道)
嘉頓之後個站就已經過埋南昌街, 根本SSP成個黃金位796C都幾乎掂唔到, 大埔道咁多年來有幾多個客上車, 坐開既都心照啦

stevechau 發表於 2022-8-22 16:07

將軍澳特快 發表於 2022-8-21 20:25
據呢個統計, 似乎新巴贏, MK客冇少到仲要多咗九商客, 但SSP意外地少

這些年來SSP假日/下繁一向都係咁上下客量

KU_7002 發表於 2022-8-22 16:16

其實唔係......黃金果邊既客要同796C拉關係, 佢地上車站應該係嘉頓(青山道)
嘉頓之後個站就已經過埋南昌 ...

記錯左,黃金個邊應該係青山道先岩。我個人睇法就深水埗跌幅有限,長沙灣道以南班客一早就唔想行番入去坐796C,大埔道/青山道班客分分鐘寧願兜九龍灣,都無興趣行出去坐鐵。反而成個重組最大隱憂係新增資源係咪會有相應既回報,至於SSP跌客問題影響有限

stevechau 發表於 2022-8-22 16:27

KU_7002 發表於 2022-8-22 16:16
記錯左,黃金個邊應該係青山道先岩。我個人睇法就深水埗跌幅有限,長沙灣道以南班客一早就唔想行番入去坐 ...

係ga, 基本上青山道&大埔道客量已定, 除非再諗宣傳去谷條線~
客係有D既, 但唔係主力, 又未至於可以唔理佢倒走晒果隻囉~

ben2004 發表於 2022-8-22 16:35

stevechau 發表於 2022-8-22 16:27
係ga, 基本上青山道&大埔道客量已定, 除非再諗宣傳去谷條線~
客係有D既, 但唔係主力, 又未至於可以唔理佢 ...

其實 793 興華街直出返長沙灣道, 或者跟 86C, 118 咁起黃金加站, 再轉返出長沙灣道已經好方便好多, 唔知有冇咩特別原因一定要行大埔道出太子

KU_7002 發表於 2022-8-22 17:36

其實 793 興華街直出返長沙灣道, 或者跟 86C, 118 咁起黃金加站, 再轉返出長沙灣道已經好方便好多, 唔知 ...

我諗最多中午後先改先得。中午前有需要行青山道/大埔道做九龍流水

Mercer 發表於 2022-8-22 17:42

其實 793 興華街直出返長沙灣道, 或者跟 86C, 118 咁起黃金加站, 再轉返出長沙灣道已經好方便好多, 唔知 ...

青山道由高登行去好似都有少少遠

去西九龍中心, 鴨寮街同文青區應該都唔會搭佢.
長沙灣道有98C / 98S / 296P
荔枝角道有296C
唔知駛唔駛睇人面色.

siupy 發表於 2022-8-22 17:59

嘉頓之後個站就已經過埋南昌 ...

善水應該覺得
唔想搭鐵SSP企返TKO既
你收多佢兩蚊,再兜埋九龍灣多10分鐘
佢都會繼續搭巴士唔想企
又唔會響嘉頓行落荔枝角道

頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19 20
查看完整版本: 793客量報告 (最新更新:20221120 - #830)