陳太 發表於 2022-8-24 00:32

2076 發表於 2022-8-24 00:06
793 加 795X 一個鐘 7 班車旺角返 TKO。睇 ETA 撞中有車返家的機會大幅上升,加上 793 密過 796C 仲搶到...

793同296C都係慢,其實打和。反而見795X將軍澳方向彌敦道個個站都有人上,啲客可能本身搭開地鐵...

Citcalag 發表於 2022-8-24 00:34

最近經常夜晚出入將軍澳康城,
放多幾班深夜客量統計

路線新巴793
車隊編號5758
統計日期2022/08/22

時間上客量落客量車上總客量
調景嶺站22:511410
健明邨22:520010
唐明苑22:530010
唐明街公園22:53028
佛教志蓮小學22:54008
寶盈花園22:57017
播道書院22:58025
蓬萊路23:00005
百勝角23:02014
峻瀅23:03013
Mega Plus數據中心23:05030

路線新巴793
車隊編號5210
統計日期2022/08/23-24

調景嶺站23:5813823:56 795X -4/6
健明邨00:00017
唐明苑00:01007
唐明街公園00:01043
佛教志蓮小學00:02003
寶盈花園00:05003
播道書院00:05012
蓬萊路00:08002
百勝角00:09002
峻瀅00:10011
Mega Plus數據中心00:11010

(搭單整多份290X,而家東行方向有793/796XP/290X做流水,西行反而要搭呢架30分鐘一班+成日ETA不準既290X…)

路線九巴290X
車牌VM5192
統計日期2022/08/22

日出康城領都20:28203
日出康城首都20:29104
百勝角20:30004
清水灣半島20:32307
寶盈花園20:3410017
將軍澳站20:357024
將軍澳中心20:370024
調景嶺站20:414424
健明邨20:432026
唐明街公園20:451126

alan2011super3 發表於 2022-8-24 00:39

山上、寶琳、清半、市中心/尚總、調景嶺宜家都有全日巴士往返油麻地,康城都有兩味巴士往返油麻地,
得番坑口仲未有;

其實坑口有冇投訴

Citcalag 發表於 2022-8-24 00:43

alan2011super3 發表於 2022-8-24 00:39
山上、寶琳、清半、市中心/尚總、調景嶺宜家都有全日巴士往返油麻地,康城都有兩味巴士往返油麻地,
得番坑口 ...
寶琳都算?

老實講我真係好少聽有寶琳人會搭93K落油麻地…93K去到理工,地鐵都到左十世

henryfung1515 發表於 2022-8-24 00:54

22號4點幾試搭795x去將軍澳,發覺彌敦道都有客上車。油麻地打後客量都佔左差唔多一半
1636 +0 車上無人 興華街
1637 +0
1639 +1 美孚
1646 +3 維景酒店
1649 +1
1651 +2
1652 +2登打士街
1654 +1
1656 +2 勞資審裁處
1658 +1
1700 +0
1705 +1 九展
1710 +2 -3 將轉
1718 +2 -6 調景嶺站
1722 +0
1723 +0
1723 -3 尚德

今日4點幾搭793去mikiki,九龍灣都有客上落。入隧道前大約有18-19人,九龍灣落車嘅人都佔左2成左右。
1642 +1 將軍澳站 車上大約7-8個
1644 +3
1648 +1
1653 +3
1656 +3
1702 -4 將轉
1707 +3 -4 常悅道
1710 -1 臨華街
1714 +0
1715 +0
1716 +1 -1 mikiki
結論就係九龍灣同油麻地都有新客嘅,不過夠唔夠cover多左車嘅成本就另計。睇返差唔多時間入將軍澳嘅793坐滿大半。

neoplan720p 發表於 2022-8-24 01:06

九商兩繁交通咩狀況,大家應該都知道架呵?
拎一張頂閘相,又無前車後車資料,仲要開線只係兩日(對返工客來講),就可以斷定兜入九商唔會趕走旺深客、兼狂搶小巴110客達致WIN WIN咁勁?

呢d板友好應該去擦低生鞋。

Citcalag 發表於 2022-8-24 01:14

neoplan720p 發表於 2022-8-24 01:06
九商兩繁交通咩狀況,大家應該都知道架呵?
拎一張頂閘相,又無前車後車資料,仲要開線只係兩日(對返工客 ...
下繁九商返將軍澳方向正路係唔會塞車架喎,塞既係出紅萼樓個方向

趕走旺深客就實會架

善水成個plan就係捉緊一盤很大的棋,旺深既客係臭既,趕堆客上795X

而且對於善水來講,旺深既客少左,九龍灣既客多左,再加埋流水客,整體成盤數靚過以前就得,話知你旺深多左定少左客

再加上班次密左,如果每班車既載客量不變,咁總載客量應該增加左

你話793開線只係兩日呢個point更加搞笑,796E都開左幾年啦,而家換個編號就算係新線無人知係乜來?咁應該班班吉車先啱喎

至於110一向服務差而聞名,將軍澳某幾個Facebook group都成日提起佢,所以應該遲早死架啦,差在捱得到幾耐

phykk45 發表於 2022-8-24 01:21

795X 由美孚去九展雖然方便, 但 $11.7 太貴, 唔趕時間的話, 都係40德福轉 shuttle 算

dennis28a 發表於 2022-8-24 01:57

Citcalag 發表於 2022-8-24 01:14
下繁九商返將軍澳方向正路係唔會塞車架喎,塞既係出紅萼樓個方向

趕走旺深客就實會架

下繁宏照道出晒名由大昌行塞到零碳天地,
然後又 Megabox 又慢車上觀繞,下繁埋單 10 分鐘已經算快,隨時要 15 分鐘。

再者同時間 297 已經企緊人頂閘,如果 793 半打客都搶唔到就返屋企啦。根本下繁九龍灣唔會無客,問題係夠唔夠 cover 加車成本。

而依盤棋點都係輸,因為要再加車先維繫到拆線班次。

再者,793 非繁跌左客,據聞星期一盤數不如橙巴預期。

GA6072 發表於 2022-8-24 03:55

dennis28a 發表於 2022-8-24 01:57
下繁宏照道出晒名由大昌行塞到零碳天地,
然後又 Megabox 又慢車上觀繞,下繁埋單 10 分鐘已經算快,隨時 ...

793唔似做將軍澳生意,似係做緊6D既九龍灣版
頁: 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 [16] 17 18 19 20 21 22 23 24 25
查看完整版本: 793客量報告 (最新更新:20221120 - #830)