214P_world 發表於 2022-8-26 00:09

KM8453 發表於 2022-8-21 17:48
930A 應該都算係居民餓左好耐果一類吧。當時工廠區三寶居民左盼右盼,終於有特快過海線,唔駛行出去地鐵 ...

真, 795X舊客本身選擇多, 慢少少已經唔想搭係好合理嘅事

214P_world 發表於 2022-8-26 00:11

toby_tl10 發表於 2022-8-21 20:13
我有朋友數咗1815蘇屋開嘅793,授權我喺度post出嚟。

1815 蘇屋+2 =2

呢個數據睇到幾點
[*]有795X下, 旺角仍多人上793
[*]九龍灣(常悅道)黃昏執到唔少客
[*]將南(播道書院)比尚德更多人落

214P_world 發表於 2022-8-26 00:19

kentbryo 發表於 2022-8-22 14:29
795P全日化或者793改直出食左797算啦...
加條796P 已經好夠做

795P有3個缺點:
[*]貴
[*]轉車站冇得上車返康城
[*]深水埗冇站 (但美孚反而有)

793食797 / 298C全日好過
(不過將南肯唔肯送走793 / 九巴肯唔肯開298C另計)

214P_world 發表於 2022-8-26 00:21

sq285 發表於 2022-8-22 11:26
終於明點解要咁重組法
793嘅目標除咗深水埗旺角去九龍灣之外
仲要頂埋條110/A

係, 不過非繁忙時間110 110A本身有幾多潛在客源 就好難講

214P_world 發表於 2022-8-26 00:23

ben2004 發表於 2022-8-23 08:55
謝提醒, 如果係咁, 最盡都只可以跟 118 咁行, 因為青山道內街都唔係少客, 但係起黃金或者起欽州街, 對黃 ...

係, 其實市區段98C/S停得最靚, 奈何轉上秀茂坪停唔到將轉

214P_world 發表於 2022-8-26 00:25

Citcalag 發表於 2022-8-23 12:49
如果起到屯轉咁分上下層就好,不過呢個位成日好塞車,再加上係峽谷位,工程難度都幾大 ...

若將軍澳道可擴闊, 但會冇咁塞

陳太 發表於 2022-8-26 00:25

GA6072 發表於 2022-8-24 03:55
793唔似做將軍澳生意,似係做緊6D既九龍灣版

根本就係,因為296C係好例子收將軍澳價做市區流水實在太和味。所以厹粉唔鍾意793...咁多年嚟區佬反對,6D、24、93K、X6C、296P冇一條真正做到九龍灣油尖旺全日,依家仲要比屎水食埋頭啖湯...

214P_world 發表於 2022-8-26 00:26

kay 發表於 2022-8-23 16:04
其實好似798
沙田站比上客返火炭後
應該有可觀增長

如果想做區內客就整雙向分段吧

214P_world 發表於 2022-8-26 00:27

Mercer 發表於 2022-8-23 17:30
依個就多一事不如少一事, 798 係將轉出九龍最好客果條, 做好本份都OK

沙田站放部「回水機」就搞掂

214P_world 發表於 2022-8-26 00:31

tommy14D 發表於 2022-8-23 21:57
等多陣上797米中好,可以坐

如往調景嶺, 793上車2個站就落得, 797有排兜仲要轉車
頁: 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 [19] 20 21 22 23 24 25 26 27 28
查看完整版本: 793客量報告 (最新更新:20221120 - #830)