JX9097 發表於 2022-8-23 23:16

KM8453 發表於 2022-8-23 22:42
小小意見,睇黎九龍灣放工入將軍澳班客明顯餓左好耐。依家九商 office 橫跨唔同專業行業,來往調景嶺同至善 ...

795X美孚油麻地真獨市
相信慢慢可以儲到班客返嚟
若果新巴想做多啲宣傳
可以考慮市區沿線所有站牌都掛單張+A3資料
啲客上落等車,甚至乎行過都可以了解呢條新線

FBI2 發表於 2022-8-23 23:25

kay 發表於 2022-8-23 22:50
依家屎水APP打793
第一件事叫人去旺角特快搭795X
下繁計佢個算盤

咪又係9.4,有幾襟計?

KM8453 發表於 2022-8-23 23:34

若果新巴想做多啲宣傳

宣傳真係唔好慳
尤其 795X 目標要反噬鐵路

將軍澳沿線屋苑當然要入單張
話埋比大家知回程入將軍澳站位係邊

九展出九龍站位都應該痴返張 A3 poster
食下演唱會 / 活動 / 放工客都 fat fat

Tummy 發表於 2022-8-23 23:56

nwfb1601 發表於 2022-8-23 21:27
今日下晝六點等 101X 時影。

嗰陣 797 已經係佢前面幫手食咗十幾個。

喺連登見到應該都係放工時間嘅圖 差咁多嘅

2076 發表於 2022-8-24 00:06

KM8453 發表於 2022-8-23 23:15
下繁同晚間,改用 795X 做旺角特快都好合理,反而係呢二十年以來(甚至係呢幾十年嘅九巴),將花園街街市 ...

793 加 795X 一個鐘 7 班車旺角返 TKO。睇 ETA 撞中有車返家的機會大幅上升,加上 793 密過 796C 仲搶到 296C 生意。

KU_7002 發表於 2022-8-24 00:10

若果新巴想做多啲宣傳

近年新城D宣傳品真係每況愈下,永遠都係講唔到重點,所以真係唔好太大期望
20A宣傳品食鬼公仔仲大過文字,亦令人難以理解20A係一條經油尖旺同啟德既巴士線; 54區宣傳品就走去行 brand building,叫人坐城巴,但宣傳品又唔講條線經邊度。
九巴雖然老套,但起碼清清楚楚講到重點,同埋有幾高能見度

KU_7002 發表於 2022-8-24 00:11

Tummy 發表於 2022-8-23 23:56
喺連登見到應該都係放工時間嘅圖 差咁多嘅

下繁D班次亂過亂世佳人,一班頂閘一班半滿唔出奇啊;P

KM8453 發表於 2022-8-24 00:21

2076 發表於 2022-8-24 00:06
793 加 795X 一個鐘 7 班車旺角返 TKO。睇 ETA 撞中有車返家的機會大幅上升,加上 793 密過 796C 仲搶到...
793 雖然要兜九龍灣,但係以前 796C 一線走天涯,只係打擦邊球,入唔到蛋黃區,班次又疏。一條線要面對 296C 同地鐵挑戰,戰力亦唔見得強,獨力難支,呢幾年間已經少左好多人專程死等。

調轉個地圖睇睇,795X 行車時間,同 98D / 296D / 796P 尖沙咀出發無分別,而且晚間入將軍澳(最大需求時段)行車時間係可以非常穩定。

795X 係彌敦道撈到客只係時間問題,如果想快啲搶到客,拜託新巴加緊宣傳,出下 post 教下大家站位係邊,無謂曬左個大好機會。

KM8453 發表於 2022-8-24 00:23

下繁D班次亂過亂世佳人,一班頂閘一班半滿唔出奇啊
驟眼睇,班車好似係未埋常悅道。

另外 796X 同 793 到九龍城 / 新蒲崗先後次序都有影響。

tamabaron 發表於 2022-8-24 00:28

下繁D班次亂過亂世佳人,一班頂閘一班半滿唔出奇啊

就算未變793前,796c 都成日一班頂一班吉。下繁除左793自己仲要睇796x 有冇甩班,始終mikiki 一個站上40-50人係唔出奇

ps 以前有一排放工要入tko 睇eta 特登等796c 唔上x 就貪佢有位坐機會大好多
頁: 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 [15] 16 17 18 19 20 21 22 23 24
查看完整版本: 793客量報告 (最新更新:20221120 - #830)