hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [6/1/19 Update] 230 荃威花園-尖沙咀東 (經麗城花園) ...
開啟左側

[6/1/19 Update] 230 荃威花園-尖沙咀東 (經麗城花園) 相關重組

Snoopy@FB8617 發表於 2018-12-30 01:19 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2018-12-28 23:29
之前都有講過,如果荃景圍、西約、大涌道拆旺角特快,如果深長荔線各自一條,油尖旺線只係可以荃景圍兜西 ...

Background 分析都部分同意
問題我覺得係而家成個建議主力推條230出嚟
搏尖咀位但其他位不變甚至倒退
日後想變亦都冇得變

啱既做旺角特快當然好肯定對尖咀吸引力會低左
但咁啱你講到荃灣有西鐵直達既
係唔係更加唔應該押咁重注落去玩尖咀特快呢?
吸一程車既客其實提供合理車程同班次
其實都可以有唔錯效果

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| Ricky403 發表於 2018-12-30 16:59 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2018-12-30 01:19
Background 分析都部分同意
問題我覺得係而家成個建議主力推條230出嚟
搏尖咀位但其他位不變甚至倒退

我上一個post都講咗,如果玩旺角分界,要先清楚現實幾點限制:
  • 荃灣走線不變,跑西九龍走廊比行長沙灣道平均快9分鐘
  • 荃灣走線不變,旺角止步路線客量堪慮
  • 荃灣只有234X入尖沙咀,而尖沙咀中心地帶 (中港城以南、柯士甸道以南) 有配額限制
  • 兩區居民不接受沒有新服務下需要轉車來往30X/234X原有服務地區
  • 荃威開出經麗城返回大涌道、灣景開出繞一圈荃景圍返回大涌道,兩種走線都會嚇走頭站客
所以玩旺角分界,由於(4)、(5),荃景圍、西約唔似得青衣長安、青衣邨、碼頭順路,類41A、44重組唔太可行
亦基於(5),無理由要荃威兩條都頭站,出九龍去深長荔定油尖旺都焗兜一餐
拎走哂灣景總站線,亦會有相當大阻力
加上(2)、(3),除非有其他尖沙咀線減班,否則都會出現類似而家41A,油尖旺做唔大嘅情況
於是慢線荃灣再拆,又有(1)、(2)、(5)嘅問題
快線荃灣再拆,就有(2)、(3)、(5)嘅問題
旺角分界,對荃灣西住宅區而言,唔係最optimal嘅選項
甚至青衣其實都一樣,如果唔係41改快講咗幾年都有啲小區唔接受
或者而家局面會變咗係41做青北旺角特快、41A跟948走,做青南北尖沙咀特快,44做青北深長荔、42A做青南深長荔加油旺

之前都有站友講過點解玩拆線,就係因為配額問題,要拆成兩段路,用較少配額做到較應對到需求嘅服務
如果玩旺角分界,因為入尖沙咀本身仲要配額,無得兩條旺角線一齊入,最後或者會出現灣景條旺角特快有得入尖沙咀,荃景圍條旺角特快就要加士居道入黃埔食塞車,深長荔線就因為而家30X唔及234X好而荃威焗做頭站
拆到呢個結果,西約應該無咩所謂,都係睇餸食飯,始終尖沙咀真係想快可以勉強走去上西鐵,但係咪更遠離荃灣西站嘅荃景圍想見到嘅結果?
荃景圍想要旺角特快,只要深長荔線唔介意做頭站同西約共享,係可以
但係自己條旺角特快落唔到尖沙咀,隔離區條旺角特快就入到尖沙咀,又會有咩感覺?

之前亦有荃景圍站友講過30X已經得番半條命
所以我先會用一條滿血嘅230換走30X多1/4條命,再安排234X入愉城加三飛轉乘優惠補償,包括最密車嘅39M
你可以選擇死等疏車30X,或者用轉乘優惠轉234X,甚至可以先行下愉景新城
至少唔似得30X改上西九龍走廊嗰次,係荃景圍焗用轉乘優惠來往深長荔得黎,又唔見得九巴好想做大30X做好荃景圍來往油尖旺

如果230開嘅班次未到使人滿意嘅程度,其實可以30X逆向再減到60,就有多1車落230袋,大部分剩低嘅30變埋做20
我承認建議入面係有取巧成分,例如開條230,走去減唔太相關嘅30X同34M
但個issue係,呢兩條都係頹線無疑,留住呢個樣,真係爭取到更好重組?
荃景圍當年選擇唔搞30、39A重組,hold死兩部車個例子話咗比我地,條30,都係爭取到繁忙時間一班對開934A而已 (另一班由30X提供)
39A更加係繼續頹,「爭取改善來往荃灣西站交通」都無用,可能要低聲下氣求,自己送走啲車先肯應下你
非繁變相削減資源,或者好多站友 (包括海濱同荃景圍站友) 都鬧爆,點解可以玩呢啲陰招
但事實證明,九巴嘅專營權,價值唔係呢啲頹線蝕完出去之後cover到
就算係其他巴士公司,都係同等對待 (又可以觀察下新巴點對2A、18,城巴點對97、592)
哪怕山頭主義,都要玩得好先撈得好,如非馬鞍山配合唔鬧番亞公角同廣源黃泥頭返轉頭,會整到條89S出黎?
死攬頹線做政治籌碼博新資源,喺而家收車減班陰招盡出年代,已經無用
頹線頹咗就會繼續頹,好線旺丁唔旺財都可以整到變頹線 (30X 10年前不知幾多柯打,非繁密到一個點,234X掉轉唔知點等車,而家就)
其實某程度上係另一種下流化

你話博尖沙咀一程過客好過博貪快客
我係認同,但我會問,除咗賣一程過之外,係咪就冇其他野可以賣?
站位相對就腳 (荃灣尖沙咀兩邊都係),比西鐵要平嘅價錢,同西鐵相若嘅時間,都係吸客回流嘅重要因素
無論紅磡站搞成點,將來屯馬線都一定會全線貫通,基於客量增長,荃灣西到尖沙咀一段只會愈來愈惡坐,或者要企足全程,加上15-20分鐘步行路程,係快但唔見得舒服,荃景圍就更加

而旺角就算繼續行長沙灣道,甚至好似234X咁,都賣緊一程過喎
係咪代表可以維持現狀唔洗改?當然唔係,你都識講要合理車程同班次
尖沙咀本來有得中郵走人,但因拆線安排要行到旺角亞皆老街上公路,塞多幾支燈,又算唔算合理?
如果西約尖沙咀線要行番旺角同大涌道,慢10分鐘,由時間相若變咗穩定地慢10分鐘,競爭力已經削減咗唔少
而且旺角紅線只係收緊$8.4,如果要突顯夠平,$8.9都唔夠,問題係仲有紅小競爭,快又似乎唔快得去邊,打都無咁容易打
反而油麻地打後紅線西鐵同紅小都收$10以上,只要尖沙咀特快收$10或以下,「相對比較平」嘅感覺好易建立出黎,中郵上公路亦係尖沙咀彌敦道最快走嘅方法
同時九巴角度,可以將班客由收$8.9/$3.5/$0 (邨巴或原先小巴駁鐵嘅客) 升級至收$10,係祈德尊同回程荃灣市或者有少量$10或$8.9變$0,但234X繼續以較佳走線做緊美孚至佐敦,亦有30X頹線執番一部分荃灣市$8.9客,九巴亦相對唔緊張呢班客,暇不掩瑜

旺角分界係北葵涌我先prefer
因為一黎北葵涌鐵路競爭力細,比荃灣少咁個對手
二黎35A多人時段夠密,本身用得多配額,唔駛太擔心配額問題,亦相對容易拉埋梨木樹都有尖沙咀車
而35A自己收費結構亦有缺陷,有條件玩旺角分流35X上唔到返安蔭、石籬嘅客,務求喺北河街上到半滿以上,石籬、石歡樓各落近一半,拖慢石蔭,令長沙灣打後返石蔭唔上$5.6 35A上$6.8 32
.
Snoopy@FB8617 發表於 2018-12-30 18:10 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-12-30 16:59
我上一個post都講咗,如果玩旺角分界,要先清楚現實幾點限制:
  • 荃灣走線不變,跑西九龍走廊比行長沙 ...

• 1/4/5.同意
    2.Again, 深長荔客量真係咁差?
    3.Quota制同八萬五一樣
    對上一次30X提速入尖咀冇線要交數

條230係尖咀特快係幾吸引
    但一條線單靠一兩個小區客源就全日
    最後咪落得268B/269B之流囉
    倒返轉老九點會肯同你咁搏?

樓主| Ricky403 發表於 2018-12-30 18:37 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2018-12-30 18:10
    1/4/5.同意
    2.Again, 深長荔客量真係咁差?
    3.Quota制同八萬五一樣

2. 呢點我本來都有疑問,但經B2討論後,睇過哂關於234X嘅帖子,確實有觀察指出234X北河街上車已經大半滿至接近坐滿,而之後嘅站,亦只係上多20-30人
    我幾次來回深水埗,喺北河街站亦不時見到排30X/234X嘅人,唔好話同隔離欽州街站大西北線比,就連同站其他荃葵青線都比唔上,有車到亦係上得幾個人 (但深水埗明明已經人來人往水洩不通
    無錯RPP數字唔一定準確,但我收集到嘅資料,確實同個數字唔差太遠
    如果你唔認同深長荔少客,歡迎你做下客統,或者多啲觀察下深水埗區30X/234X上客情況
    3. 配額確實可以話有就有,但係喺有其他可行辦法去執30X/234X嗰陣,點解要無啦啦冒呢個風險?
    尤其尖沙咀配額唔講得笑,270A拉入尖沙咀,咁簡單嘅訴求,講咗幾多年,北區又交換咗幾多架車先做到?
    安達安泰打爆咗幾多架27/88/213M/213S/214/小巴,先得到九巴話研究拉11X同13M上去?
    荃景圍比北區情況更差,車都減無可減,唔用230玩法,點爭取全日尖沙咀車?

如果你話230只做尖沙咀覆蓋太細又同西鐵打到正,旺角特快無錯客量可能好啲,但都係荃灣版41A咁嘅貨色
    不過荃灣紅線$8.4直達旺角,旺角特快要$8.9甚至$9.6,仲有$13紅小,荃灣旺角特快係咪真係吸到好多客回流?
    荃景圍又會唔滿意特快效果太弱,更加唔講深長荔拆出黎做可能陰乾到渣都無得剩,呢點又應該點面對?

你話230可能會成為268B/269B之流,我先前已經指出咗230同268B/269B有咩唔同,有咩優勢係268B/269B冇而230有
    如果你唔分析我提出嘅優勢直接攞268B/269B黎撻條230嘅話,我認為我地無呢個話題上繼續討論嘅需要
    .
    HN745 發表於 2018-12-30 20:47 | 顯示全部樓層
    今日搭左程234X 出尖咀

順便做左個落車觀察 唔知有冇用

不過 天橋一上車差唔多得返走廊位 最後全車企幾個出九龍
    美孚站 7 0
    光昌街 2 /
    興華街 7 /
    元州邨 2 1
    九江街 5 /
    欽洲街 3 /
    黃竹街 3 4
    太子站 6 /
    旺角站 7 /
    豉油街 4 /
    永星里 4 /
    西貢街 5

/
    德成街 5 /

可以見到,其實長荔深啲客話多唔多 話少又唔少

長荔深 29
    油尖旺(? 26 or above

平日真係會有速遞員 由長荔深 搭返 柴灣角 交收  

金巴利道落車 都仲可以有成近20個客繼續入尖咀

不過依家睇返樓主既建議 好似係已經盡量平衡各區利益

同埋 234x 轉230 戈到應該要加返bbi?
     樓主| Ricky403 發表於 2018-12-30 23:00 | 顯示全部樓層
    HN745 發表於 2018-12-30 20:47
    今日搭左程234X 出尖咀

順便做左個落車觀察 唔知有冇用

都好多謝你做咗個客統
    其實只要一路數客數到去佐敦,分析到落車客數分布就有用嘅

根據數據,深長荔應該28-29個無疑

如你所講,全車坐滿企幾個上公路嘅話,
    油尖旺應該係93-99扣番28-29個,當中21-26個佐敦道以北落
    即係總計應該係:
    深長荔28-29人
    油旺佐21-26人
    尖沙咀38-50人
    深旺佐 (234X縮短版) 50-55人
    油尖旺 (旺角特快線) 64-71人

如果要劃一條界,兩邊客量係一比一完全平衡到,無疑係佐敦分界
    如果要旺角分界,由於深長荔:油尖旺係大約3:7,因此就客量分布而言合理路線配置係「兩快一慢」
    但兩快一慢有咩問題,我已經闡述得好清楚

另:唔明234X轉230係邊批乘客需要嘅轉乘組合
    .
    tonychow 發表於 2018-12-31 16:12 | 顯示全部樓層

其實如果想夾硬抽車,可以將 38A 同 39A 合併,用 5 架車跑。
    呢兩條都係九記唔想做的線,如果合併成功節省資源,只要肯開雙向分段,其實可以補到好多位。
    我個做法係美孚總站做大循環,沿線到海濱,海濱後出返楊屋道,入西站,大河道出返去,轉左入青山公路,即係以前 39A 走線,到大涌道後轉左停大涌道福來邨,再沙咀道直上。荃景圍落山後停荃灣站,行大河道入西站,經楊屋道,再入海濱,用 38A 走線出返去,開全日 20,收 $6.4,仁濟至荃景圍 $4.3,海濱至美孚 $4.7,滿樂起 $5.5。我未計時間,不過可能抽到 1 架車,順便補埋荃景圍至葵興芳 (起碼就算入唔到內街都行到葵涌道),同前幾年 30 落荃灣西加 39A BBI 相差太遠了。前提係你覺得 38B 唔會開得成。
    38A 沿線預行 26 分鐘,如果全日 20,預得勉強少少,90 跑完全程,即係用 19*2 分鐘由海濱往返荃景圍。一個改快方案係上山跟 84,落山跟 34,放棄做西站,前提係乘客唔介意富華街無得去荃景圍街市,同埋千里台無得去荃灣站,換返來的係西站特快,同埋荃景圍去海濱有直車,部分時段 38A 亦可以加返班。

樓主| Ricky403 發表於 2018-12-31 17:36 | 顯示全部樓層
    tonychow 發表於 2018-12-31 16:12
    其實如果想夾硬抽車,可以將 38A 同 39A 合併,用 5 架車跑。
    呢兩條都係九記唔想做的線,如果合併成功節省 ...

問題係,38A、39A本身用車都唔多
    兩線都係開緊20分鐘以外一班,合併都要一轉慳到每20分鐘行車+休息時間,先有1輛車吉出黎
    對於開230要抽4-5輛車 (視乎234X兜唔兜愉景新城),抽1輛車出黎於事無補

除非你認為整咗呢條38A+39A合體版,可以叫海濱238M每小時嘔番2班車,一共2架車出黎
    總共嘔到3輛車嘅話,加埋30/32H,咁就有機會唔搞30X而開到230
    否則做完先慳到1輛車,一係就天降 (即係某幾廿條未知路線) 啃咗佢啦
    .
    Snoopy@FB8617 發表於 2018-12-31 19:23 | 顯示全部樓層
    Ricky403 發表於 2018-12-30 18:37
    2. 呢點我本來都有疑問,但經B2討論後,睇過哂關於234X嘅帖子,確實有觀察指出234X北河街上車已經大半滿 ...

2.
    https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1106542-1-1.html

如果抽走流水客既話就4:6比

當然大家都冇concrete prove 30X/234X叫有客定冇客
    不過當咁多條線係深長荔客量屬正常
    就連其他荃葵線都比唔上既
    其實問題係唔係30X/234X本身出事
    而非西約/荃景圍<>深長荔既客源唔夠呢?

當然深長荔唔係一個好強勁既客源
    但未至於差到貼地

3.
    都係個句上次30X建議提速一樣可以入尖咀

41A客量唔見得人?
    當然唔係話234X/30X提速可以做到41A水平
    不過當青衣都未敢做尖咀特快時
    兩個小區又係唔係真係咁容易做到?

咁其實本身搭鐵都要加隻駁腳既
    就算旺角特快要收到上$9.6都係平過鐵+駁腳
    再講價錢唔係唯一因素
    紅小收得貴咪又係照有生意
    最平既一程過巴士繼續唔上唔落咁

留意返我係想講客量淪為雙B之流
    引起誤會講講唔好意思
    上面我都講過230定線上唔係唔吸引
    唯獨係得兩個小區用得著咁可以有幾多客支撐住?
    如果你條230可以唔知點玩法下可以加到轉車客既成條線會穩陣好多

S3BL100 發表於 2018-12-31 22:00 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2018-12-31 19:23
    2.
    https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1106542-1-1.html

quota 問題,我傾向認為加少少車係可以,但唔可以去到太過份,亦唔可以唔考慮

如果有 quota 的話,將 30x 234x 問題拆返開處理,順便做埋楊屋道旺角、深井尖咀,
    的確係最多人受惠。
    但如果運吉最終只俾 30x 234x 其中一條入尖咀既話,樓主條 230 會係一個 solution

當然,有無得透過唔行彌敦道(唔係叫你回程走去行九龍公園徑趕客)
    去繞過尖咀 quota 問題,亦有討論空間

老實,真係有得抽秤既位係 30x 要減幾多。
    但如果樓主條 30x 可以派到八部車,然後來回大涌道直出既話,
    已經可以做到大部分時間對開廿分班,去旺角既時間亦唔會同兜楊屋道跑西廊差得遠

當然就做唔到楊屋道,所以又係可行前提下到底要作出或選擇咩取捨

fb.com/scientisthk2usa/