hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 268C 269C回程經四美街安排
開啟左側

[問題] 268C 269C回程經四美街安排

b123as 發表於 2017-4-29 18:55 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

268C 269C元朗方向要入四美街是歷史留下來的特點,但使車程增加不少,有時九龍方向塞車變相陪塞車,繁忙時間更甚。
其實是否應該參考68X 69X 往元朗方向旺角至深水埗分途行駛,將其中一條免經四美街?

相關帖子

hadboy5 發表於 2017-4-29 19:29 | 顯示全部樓層
是但一條唔經都會令對方超負荷喎,橫掂繁忙時間黃大仙打後都難上車,不如整條下繁線係四美街開,服務時段268C同269C直去黃大仙,夠客的話可以直接將四美街打後的客交曬俾新下繁線做
樂仔〞 發表於 2017-4-29 20:05 | 顯示全部樓層
68X 經荔枝角道好似係歷史原因,後尾無改返出去彌敦道咋嘛
關咩有心分工事 ...
BlackBird 發表於 2017-4-29 20:36 | 顯示全部樓層

68X有錦既行法係因為N年前唔知咩事改左68入去
後來68X因為係特快68,所以九龍區走線先一樣姐
P960早日摺線
proschebus 發表於 2017-4-29 20:47 | 顯示全部樓層
如果元天好似屯門咁有條九龍城線,就唔會有呢個問題

東西線一通呢個站應該cut左佢
九鐵動力 拓新領域
kiwai 發表於 2017-4-29 21:31 | 顯示全部樓層
BlackBird 發表於 2017-4-29 20:36
68X有錦既行法係因為N年前唔知咩事改左68入去
後來68X因為係特快68,所以九龍區走線先一樣姐
...

68自開辦以來就已經係沿荔枝角道往元朗, 不經太子..........
樂仔〞 發表於 2017-4-29 21:44 | 顯示全部樓層

proschebus 發表於 2017-4-29 20:47
如果元天好似屯門咁有條九龍城線,就唔會有呢個問題

東西線一通呢個站應該cut左佢

其實係應該四美街後就去黃大仙中心,唔好再返轉頭去鑽石山站 ...
反正以鑽石山站呢個位置,搭得鐵嘅一早搭咗,唔會行返上地面
要搭巴士嘅,行多 5 分鐘都會行 ...
DIH 發表於 2017-4-29 21:53 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2017-4-29 21:44
其實係應該四美街後就去黃大仙中心,唔好再返轉頭去鑽石山站 ...
反正以鑽石山站呢個位置,搭得鐵嘅一早 ...

以前停新蒲崗然後往龍翔道西行的路線都係經彩虹道、蒲崗村道出黃大仙,
1997-12-14開始改行龍翔道(參考89B),原因不明,可能係為避開繁時新蒲崗塞車?

另一方面,269C係1994年開辦,跟74X行法入大老山,
四美街巴總轉右上斧山道天橋,直至1998年欖隧通車改為轉出龍翔道,
與89B等沙田線並不是完全一樣的情況。

這類路線還有42C/62X/258D/259D,係東行經彩虹道而西行不入四美街巴總。

記錯野唔好意思

樂仔〞 發表於 2017-4-29 22:20 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2017-4-29 21:53
以前停新蒲崗然後往龍翔道西行的路線都係經彩虹道、蒲崗村道出黃大仙,
1997-12-14開始改行龍翔道(參考89 ...

62X 都應該未試過西行入四美街架喎?

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
DIH + 5 多謝指正

查看全部評分

rusf101001 發表於 2017-4-29 22:22 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2017-4-29 21:53
1997-12-14開始改行龍翔道(參考89 ...

你當62X/258D/259D死架

屯門呢3條夠係東行落彩虹道
西行唔去四美街總站

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
DIH + 5 多謝指正

查看全部評分

936收皮935全日