hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) JR東日本鐵路幾問
開啟左側

JR東日本鐵路幾問

HU6455 發表於 2017-4-17 00:36 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

1)想問下依家東日本新幹線, 有邊幾個車站會有新幹線係站內進行連結? 盛岡E5+E6?

福島E2或E5+E3?
E4連結E4仲有冇?

2)山手線新車E235依家有幾多列出黎行? 有冇定點時間?

3)有冇一D時間表, 會顯示埋列車車型? (如JR普通線果D特急列車既用車, 又或者係跨公司既跨線車用車)

相關帖子

CRH5 發表於 2017-4-17 10:48 | 顯示全部樓層

1) 盛岡/仙台(唔知改時間表後仲有冇):E5+E6
福島:E2+E3
高崎(唔知改時間表後仲有冇)/越後湯澤 (Toki+Tanigawa): E4+E4
E4 已經冇再行東北新幹線,全部行晒上越,同埋車身塗裝已改為粉紅“朱鷹”色

2) 一抽車
可以 download JR East app, 開山手線列車map, 用 E235 車頭表示個班車就係 E235
或者可以上運用表check

3) 好難一概地答晒你,可唔可以講下你想要邊條線?
有D可能真係冇得 check、有D就列車名已經唔同(例如:東武線直通特急/東海道線特急)、有D靠check 列車卡數(e.g. E5 Yamabiko 班次)、有D已經統一車型 (e.g. Narita Express)、有D check 時間表/運用表就知 (e.g. 東海道新幹線-->冇N700標誌既就係700系)
如果JR普通線果D特急列車既用車就會叫 xx liner(唔係好知,詳情待高人解答)
如果你係講中央總武線/常磐線/埼京線既跨線車用車(Tokyo Metro/小田急/臨海線)就上運用表
 樓主| HU6455 發表於 2017-4-18 22:15 | 顯示全部樓層
CRH5 發表於 2017-4-17 10:48
1) 盛岡/仙台(唔知改時間表後仲有冇):E5+E6
福島:E2+E3
高崎(唔知改時間表後仲有冇)/越後湯澤 (To ...

playstore search JR East 有好幾個apps, 邊個先係?

特急果面, 我想去搵下邊D車用189系/255系/651系行咁
cyc_yin 發表於 2017-4-18 22:43 | 顯示全部樓層

HU6455 發表於 2017-4-18 22:15
playstore search JR East 有好幾個apps, 邊個先係?

個app叫JR東日本アプリ,由East Japan Railway Company ICT提供。喺「列車に乗る」有「列車走行位置(山手線トレインネット)」就可以睇E235系位置。

189系宜家無常規班次,只有臨時、假日列車,要睇番由交通新聞社每月出版既JR時刻表,網上可以參考其他日本人既blog,例如https://blogs.yahoo.co.jp/enoeno1105/17872297.html,或https://www.tetsudo.com/event/category/%E8%87%A8%E6%99%82%E5%88%97%E8%BB%8A/,或者搜尋「XXX系 臨時列車」

255系行特急わかしお(若潮)、さざなみ(漣漪)、しおさい(潮騒),喺呢度可以睇每班用咩車行。

特急草津、あかぎ(赤城)、スワローあかぎ(Swallow赤城)全部都用651系1000番台行;仲有特別改裝有花花圖案既IR01編成做Joyful Train 伊豆クレイル(CRAILE)
私鐵王國 @ Medium
 樓主| HU6455 發表於 2017-4-19 00:32 | 顯示全部樓層
cyc_yin 發表於 2017-4-18 22:43
個app叫JR東日本アプリ,由East Japan Railway Company ICT提供。喺「列車に乗る」有「列車走行位置(山手 ...

感謝大家提供的資料

我又想問一問有邊度East i(E926系)/黃醫生係東京區出現既時間?

另外我又想問下JR既day pass, 買果時駛唔駛講明邊幾日用? 定話由用既第一日開始計? 如果要換特急既車票, 係咪一定要係旅服務中心先得? 普通售票機係換唔到?
如果用day pass搭普通既JR, 係show pass入閘定照樣入張pass去入閘機度?
DIH 發表於 2017-4-19 09:17 | 顯示全部樓層
HU6455 發表於 2017-4-19 00:32
另外我又想問下JR既day pass, 買果時駛唔駛講明邊幾日用? 定話由用既第一日開始計? 如果要換特急既車票, 係咪一定要係旅服務中心先得? 普通售票機係換唔到?
如果用day pass搭普通既JR, 係show pass入閘定照樣入張pass去入閘機度?

我唔知你所指的「day pass」係乜野,
暫時以我所知JR東日本只有東京都區內通票(Tokunai Pass)可於售票機購買,
其餘全部須於適用範圍內「JR東日本車站的JR售票處(Midori-no Madoguchi「綠窗口」)或旅遊服務中心(View Plaza)購買」。

以下係講緊一般有效期超過一日可以搭特急的pass:
1. 買票同開始使用日期可以分開,但你買時要同個職員講/畀張紙仔佢睇,
 搵年輕職員同你搞,比較識英文同識走盞。
2. 特急券你事前去售票處/服務中心叫職員同你搞,
 搵張紙仔或電話寫低日期時間車次路程人數,售票機係整唔到既。
3. 張pass係一張磁帶票夾在紙套內,
 切勿取出車票,每次出入車站必須使用有人通道
 樓主| HU6455 發表於 2017-4-19 19:45 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2017-4-19 09:17
我唔知你所指的「day pass」係乜野,
暫時以我所知JR東日本只有東京都區內通票(Tokunai Pass)可於售票機 ...

其實我係想指JR東京廣域周遊券, 買左之後係咪無得改期? 換特急既車票有冇限制? 例如搭新幹線, 換左但miss左班車, 仲可唔可以換另一班?

同埋一般駛唔駛提前好多日換定? 會唔會好full?
ipchow 發表於 2017-4-19 21:11 來自手機 | 顯示全部樓層
HU6455 發表於 2017-4-19 19:45
其實我係想指JR東京廣域周遊券, 買左之後係咪無得改期? 換特急既車票有冇限制? 例如搭新幹線, 換左但miss ...

買個時同佢講邊日開始用,冇限制,新幹線自由席直頭用有人通道出入,不用買票
CRH5 發表於 2017-4-19 21:51 | 顯示全部樓層
其實我係想指JR東京廣域周遊券, 買左之後係咪無得改期? 換特急既車票有冇限制? 例如搭新幹線, 換左但miss ...

先留意一下,Tokyo Wide Pass 係三日票黎,唔係 day pass。

1) 佢有個使用期限比你,想開始用個日就去有人閘口蓋印,就可以開始用張 pass
或者你可以係買左之後直接換飛,但咁樣佢就會蓋個“開始使用日已無法更改”既印上去
2) 冇限制,範圍內既特急都可以劃
但留意,東海道新幹線係 JR東海範圍,Tokyo Wide Pass不包
Hayabusa Komachi 要另外加返特急費,其他新幹線班次就唔洗
3) 基於公平原則,你去到 ticket office 話miss 左班車,部分職員唔會再劃多次比你,會叫你去搭自由席
無論如何,如果早知搭唔到班車既,去任何一個有人站都可以退左張飛,讓返個位出黎
4) 都係個句,每條線都唔同,可唔可以 specific D 講你想知邊條線?
其實Tokyo Wide Pass 可適用範圍內,如果你唔係日本公眾假期去,大部分提早一兩日都有位既
東北新幹線(Tokyo Wide Pass 可適用範圍內)平日就唔算好爆既,週末熱門時段就難講D啦
中央線呢,特急就唔算好爆既,但去河口湖個D就會爆
常磐線好似唔多爆
東海道線週末熱門時段會爆(尤其去伊豆個D),可能要搭下班車先得
NEX 閒日就唔爆,但香港長假期(e.g. CNY)就會爆,預早劃位較好(尤其如果你想係池袋、新宿、涉谷上車既話)

另外,Doctor Yellow/East-i 出現時間不定。
留意,Doctor Yellow 係東海道新幹線(JR東海範圍)既,所以就算你只係想上東海道新幹線月台想影 Doctor Yellow,都要額外買飛,張pass唔包。
DIH 發表於 2017-4-20 09:30 | 顯示全部樓層

主要問題CRH5已經有答案,提一提你:
-想搭特急或新幹線(無論指定席定自由席),時間預鬆少少,
 早日諗定行程同埋alternative,唔好諗住即興周圍撲,
 一來似乎你唔係識途老馬,東京各大車站人潮/票務中心人龍唔講得笑,
 二來人地真係日常交通工具,走來走去abuse個system會阻到人的。
 如果真係趕唔切班車,盡早cancel指定席再劃過吧。
 又或者,想留有彈性,可以臨搭之前先去劃,
 冇就搭自由席,CRH5已簡介部分路線情況。
 劃指定席可於任何一個JR East有職員的車站做,唔一定要係車程經過的車站。
 假如要搭自由席,必須排隊,如乘客太多,唔一定有得坐。
-唔知你想幾時去,四月尾五月頭係日本黃金週,所有交通都會爆到瀉,
 如果可以走盞我唔建議呢段時間去日本任何一處。
-東京站JR East新幹線23號月台可以影到對面東海道新幹線列車,
 但我答唔到你Doctor Yellow幾時出現。